Sos „gulaszowaty” drobiowy, do ryżu i makaronu / przepis własny.

1) SOS „GULASZOWATY” DO POTRAW Z RYŻU I MAKARONU
(własna kompozycja dla 4 osób) … zbliżony smakowo jest do sosu do potrawki z kurczaka:

Składniki:
* kostka dobrego masła wiejskiego.
* 6 płaskich łyżek (od zupy) mąki.
* 2 szklanki zimnej wody.
* szklanka bulionu „babuni” (z jednej porcji bulionu, ale nie kostki, najlepiej firmy KNORR).
* garść słodkich rodzynek (najlepiej o nazwie „rodzynki sułtańskie”).
* 1 cytryna.
* 3 żółtka.
* cukier – cztery płaskie łyżki (od zupy).
* sól – mała płaska łyżeczka od herbaty.
* śmietana – jedno opakowanie 30 %.
* dwa duże filety z kurczaka.
* olej do smażenia (najlepiej Kujawski).
* kostka rosołowa (najlepiej KNORR).

Przygotowanie:
W pierwszej kolejność zamoczyć garść rodzynek w zimnej wodzie (i niech tam sobie leżą przez przynajmniej min.10 minut). Filety z kurczaka (wcześniej umyte), kroimy w kosteczkę (ok. 1-2 cm). W miskę wlewamy ok. 200 gram oleju, do tego dodajemy pokruszona kostkę rosołową, następnie dobrze mieszamy olej z kostką. Do tego najlepiej użyć miksera, mieszać, aż powstanie jednolita konsystencja. Do niej to wrzucamy pokrojone w kostkę filety z kurczaka i zostawiamy pod przykryciem na 10 min. Następnie całość wrzucamy (razem z olejem) na teflonową patelnię i podsmażamy mięso do miękkości, tak aby gotowe było do spożycia. Następnie odcedzamy tłuszcz (olej) i gotowe mięso odkładamy na talerz. Następnie tłuszcz (masło – 1 kostka) rozpuszczamy (najlepiej w teflonowym garnku) i uważać, by nie dopuścić do tzw zarumienienia tłuszczu. Dodać 2 szklanki zimnej wody. W trzeciej szklance gorącej wody rozpuścić bulion „babuni” i wlać do garnka. Odcedzić rodzynki i dodać do garnka. Z jednej cytryny wycisnąć sok (na wyciskarce, by uniknąć pestek z cytryny w sosie), dodać cukier, sól. Całość porządnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką, by uniknąć porysowania teflonu w garnku). Całość zagotować cały czas mieszając. Do szklanki wlać 3 żółtka z jajek, dolać 50 gram zimnej wody, porządnie wymieszać i dodać do garnka. Wlać śmietanę, dodać podsmażone kostki z filetów z kurczaka, wszystko ponownie dobrze wymieszać (!). Tak wymieszane odstawić na ok. 30 min. by wszystkie składniki porządnie „przeszły sobą aromatycznie” i można podawać (przed podaniem można ponownie podgrzać, gdyby ostygło). Najlepiej polewać ryż lub makaron. Smacznego :-).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*