Biały sos do potrawki z kurczaka (z ryżem)…

Danie dla 4 osób.

Składniki:

• Bulion z tzw rosołu babuni (najlepiej firmy KNOOR).
• ½ kostki masła wiejskiego (dobrego!).
• Mąka wrocławska 3-4 łyżki od zupy.
• 1 szklanka wody.
• Garść rodzynek (najlepiej o nazwie „Sułtańskie”).
• Sok z cytryny (małej).
• 3-4 żółtka z tzw „wiejskich jajek”.
• Śmietana 18% (duża).
• Cukier (ok. 2-3 łyżek od zupy).
• Sól (ok. połowy małej łyżeczki od herbaty).

Sposób przygotowania:

Na samym początku wrzucić garść rodzynek do miski, żeby nasiąkły wodą (ok.10min).
W garnku najlepiej teflonowym rozpuścić masło, ale uważać, by się nie spiekło za mocno. Dolać bulion rozpuszczony w jednej szklance gorącej wody. Dodajemy 3-4 łyżki mąki. Dolewamy 1 szklankę zimnej wody (do 1 i ½ szklanki maks.) – porządnie całość wymieszać, tak, żeby nie było grudek (jeśli się pojawią to rozgnieść ręcznie). Dodajemy namoczone rodzynki, wyciskamy sok z cytryny (ale bez pestek), dodajemy cukier, sól. Całość zagotowujemy, cały czas mieszając. Odstawiamy i dodajemy śmietanę w całości, porządnie mieszamy.

Sosik najlepiej smakuje z kurczakiem (obojętnie jakim kawałkiem, byle gotowanym). Do tego podajemy (wg mnie) ryż na sypko i całość polewamy sosem.
Smacznego.
Cezar