Ciasto drożdżowe Cezara :-) … pyszne.

W moich notatkach „kulinarnych” z lat wcześniejszych 🙂 wygrzebałem przepis na ciasto drożdżowe, które kiedyś „udoskonalałem”, a które jak pamiętam nieźle smakowało. Zresztą sami spróbujcie.

11 Ciasto drożdżowe Cezara : ) ... pyszne.

Składniki ciasta:
1) masło ok.100-110 gram
2) cukier 4 łyżki od zupy
3) mąka ok. 400 gram
4) sól do smaku ok. połowy łyżeczki
5) 1 jajko
6) drożdże ok. 40 gram
7) szklanka mleka
Nadzienie orzechowe do ciasta:
1)150 gram orzechów włoskich (lub np 100 gram orzechów włoskich i 50 gram orzechów laskowych-tak, żeby razem było ok. 150 gram).
2) 3 łyżki od zupy śmietany 18 %
3) 2 łyżki od zupy rumu lub innego aromatu
4) 1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego
Przygotowanie nadzienia:
Orzechy zmielić (ale nie na mąkę). Dodać pozostałe składniki. Wymieszać.
——————————————————————————————————–
Roztopić i ostudzić masło. Mąkę wsypać do miski, wsypać sól i cukier , całość dobrze wymieszać. Zmiksować jajko i wraz z masłem wlać do mąki w misce. Podgrzać lekko mleko, rozrobić w nim drożdże. Dodać do mąki i całość zmiksować szybko mikserem. W końcowej fazie wyrabiania ciasto powinno być jednorodne i lepkie.
Ciasto nakryć i odstawić na 30 minut, żeby wyrosło .
Przygotowanie ciasta:
Blat kuchenny posypać cienką warstwą mąki, wyrabiać energicznie ciasto około 5 minut, ugniatając, aż stanie się elastyczne i nie będzie się kleić. Ciasto rozwałkować, posmarować nadzieniem, ciasno zwinąć i odstawić do wyrośnięcia w brytwance wysmarowanej masłem (ok.10 minut).
Piekarnik nagrzać do 200 C, piec w brytwance około 35-40 minut.
Smacznego.
Cezar

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*