Gołąbki Cezara.

Gołąbki w sosie koperkowym. Przepis własny udoskonalany wg własnego smaku. Zapraszam do wypróbowania w domowym zaciszu kuchennym

Spis artykułów na farsz do gołąbków:
1) kg mięsa wieprzowego mielonego
2) 1 duża kapusta (o dużych liściach)
3) 3 duże cebule
4) szklanka ryżu
5) pieprz mielony do smaku
6) sól do smaku
7) 2-3 łyżki oleju

Przepis na sos do gołąbków:
1) dwie duże śmietany 18% (razem 400ml)
2) 2 szklanki wody
3) koperek (najlepiej świeży i dużo)
4) 3 duże cebule
5) sól do smaku
6) 2-3 łyżki oleju
2 150x150 Gołąbki Cezara.
Sposób przyrządzenia:
1) Ugotuj ryż w garnku z osoloną wodą. Następnie odsącz wodę i poczekaj do momentu aż ryż wystygnie.
2) Obierz i drobno posiekaj w kosteczkę 3 cebule.
3) Patelnię rozgrzej z 2-3 łyżkami oleju następnie zeszklij na niej cebulę, aż zrobi się miękka i złota. Cebulę odstaw na bok do wystygnięcia.
4) Teraz przygotuj duże liście kapusty. Ustaw na gazie duży garnek, tak aby zmieściła się do niego w całości kapusta. Zalej ją wodą (około 1/3 garnka) i zagotuj. Przed włożeniem kapusty do garnka usuń z niej wierzchnie liście. Gotuj kapustę około 10 minut.
4) Przygotuj nadzienie-farsz do gołąbków. Wymieszaj porządnie mielone mięso z ryżem, dodaj przestudzoną cebulę, która wcześniej była podsmażona, dopraw do smaku solą i pieprzem.
5) Ostrożnie wyciągnij kapustę z gotującej wody. Trzeba delikatnie oddzielić liście kapusty, nałożyć na nie farsz i zawinąć.
6) Tak przygotowane pozwijane gołąbki wkładamy do dużego, żaroodpornego naczynia.
7) Rozgrzewamy patelnię na oleju, dodając pozostałe 3 cebule, obrane i pocięte w paski, podsmażamy je na złoty kolor. Mieszamy przy tym całość, by uniknąć przypalenia.
8) Dodajemy do cebuli śmietanę w całości i wszystko zagotowujemy.
9) Dodajemy też posiekany koperek.
10)Doprawiamy solą do smaku, dolewamy 2 szklanki wody i gotujemy ok. 5 minut, ciągle mieszając.
11)Następnie wlewamy ten sos do naczynia żaroodpornego, które przykrywamy pokrywką. Wkładamy naczynie do piekarnika, który wcześniej rozgrzewamy do 180 stopni, na około 1,5 godziny (aż kapusta na gołąbkach będzie miękka).
Gołąbki podajemy z ziemniakami, polane sosem.
Smacznego.
Cezar