Gulasz wieprzowy Cezar-a.

Gulasz wieprzowy CEZAR-a

11 Gulasz wieprzowy Cezar a.

SKŁADNIKI:
• 1 kg szynki wieprzowej (lub łopatki wieprzowej).
• 1 łyżeczka (od herbaty) słodkiej papryki
• 4-5 ząbków czosnku
• 1 łyżka (duża od zupy) majeranku
• 2-3 listki laurowe
• 4-5 cebul
• 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego najlepiej PUDLISZKI
• 1 por
• 2-3 marchewki
• 1 łyżka przyprawy Vegeta lub Kucharek
• 2-3 łyżki mąki
• Olej do smażenia
• ½ łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
• Śmietana do sosów
….można opcjonalnie dodać ze 4-5 suszonych podgrzybków do smaku.

Przygotowanie:

Cebulę pokroić drobno i zeszklić na teflonowej patelni stale mieszając (nie przypalić). Następnie przelać do miseczki i odłożyć.
Na patelni smażyć mięso (pokrojone w kostkę, wielkość ok. 2cm na 2cm) na zarumieniony kolor, następnie dodać cebulę oraz pokrojoną w pasterki marchewkę (oraz ewentualne pokrojone drobno grzybki), drobno pokrojonego pora (jak cebulę) i dolać wodę tak, żeby przykryła mięso. Dusić pod przykryciem około 20-25 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać Vegetę, listki laurowe, pieprz i paprykę, majeranek, rozgnieciony czosnek i koncentrat pomidorowy. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec dodać szklankę zimnej wody z rozrobioną w niej mąką. Gotować jeszcze przez ok. 10 min stale mieszając.
Można podawać z kaszą (najsmaczniejsze) lub z makaronem, czy też ziemniakami.
Smacznego.
Cezar

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*