Gulasz z mięsa wołowego…przepis własny.

Gulasz z mięsa wołowego…przepis własny (dla 4 osób).

Składniki:

1) 1 kg mięsa wołowego (na gulasz).
2) 1 papryka czerwona.
3) 1 papryka żółta.
4) 1 papryka zielona.
5) 2 średnie wielkości cebule,
6) 2 ząbki czosnku.
7) 2 szklanki wody.
8) 4 szklanki bulionu (najlepiej bulion babuni firmy KNORR rozpuścić w czterech szklankach gorącej wody).
9) 4-5 łyżek oleju np „kujawskiego” (do smażenia).
10) 6 łyżek (od zupy) mąki pszennej (do zagęszczenia sosu).
11)mała śmietana do sosów 18%.
12)dwie-trzy marchewki (pokrojone w tzw talarki).
13)przyprawy: ziele angielskie (4-5 kuleczek), liść laurowy (3 listki), pieprz i sól (do smaku), łyżka (od zupy) przyprawy „Kucharek” lub „Vegety”,4-5 grzybków suszonych (np podgrzybki).

Sposób przyrządzania:

Umyte i pokrojone w kostkę (ok.2 cm) mięso smażymy na rozgrzanym oleju, w patelni teflonowej lub najlepiej w tzw kamiennym garnku, przez ok. 30 min, na tzw średnim ogniu. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa, kiedy będzie ono już miękkie. Kiedy cebula ulegnie tzw zeszkleniu, wlewamy bulion i wodę, dodajemy marchewkę, zduszony lub wyciśnięty czosnek, dodajemy grzybki suszone, dodajemy przyprawy. Całość dusimy przez około 1,5 godziny na wolnym ogniu (od czasu do czasu mieszając, by niknąć ewentualnego przypalenia). Pod koniec duszenia dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Mąkę dokładnie rozprowadzamy w wodzie i mieszając, dodajemy do sosu, wlewamy śmietanę. Porządnie wymieszać i całość zagotować. Gulasz podajemy z kaszą gryczaną, bowiem z nią najlepiej smakuje. Życzę smacznego :-).
Cezar

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*