Jajeczne kotleciki Cezar-a …

Składniki:
• 10 świeżych jajek.
• 2 duże bułki.
• Pół litra mleka (tłustego).
• Świeży koperek i szczypiorek (dwie natki).
• Bułka tarta.
• Bulion „Babuni” firmy KNOOR.
• Masło do smażenia.
• przyprawa Vegeta do smaku.

41 Jajeczne kotleciki Cezar a ...

Przygotowanie klopsików:
• Jajka ugotować na twardo.
• Bułki zamoczyć w mleku by nasiąkły.
• W maszynce do mielenia zmielić jajka z namoczonymi w mleku bułkami (nasiąkniętymi mlekiem), dodać obie natki tj koperek i szczypiorek (drobno posiekane), dodać 1 łyżkę (od zupy-płaska) przyprawy Vegeta, dodać bulion, całość mieszać intensywnie (ja żeby ułatwić sobie mieszanie odpaliłem mikser „dwułopatkowy” ręczny i mieszałem nim). Konsystencja ciasta musi pozwalać na sformowanie okrągłych kotlecików. Żeby ją uzyskać dodajemy bułkę tartą w takiej ilości, kiedy zagęszczenie i lepkość masy jest odpowiednia. Formujemy kształt kotlecika wg uznania (ja robiłem kulki). Smażymy na patelni teflonowej uważając, by nie przypalić, do zarumienienia, na maśle (ale można też na oleju lub smalcu). Wg mnie na maśle są smaczniejsze. Można je podawać z ziemniakami np. lekko podsmażonymi, do tego sos wg uznania.
Smacznego…
Cezar