Kociołek pysznego „żarcia” …

„Kociołek” … pod taką nazwą możemy zakodować sobie ten rodzaj weekendowego posiłku będąc w terenie, na działce itd. Danie jest bardzo smaczne, sycące. Czas w po jakim potrawa ta jest gotowa do spożycia to ok.1,5-2 godzin.

4 Kociołek pysznego żarcia ...

Do jego przyrządzenia będziemy potrzebować:
1) mały żeliwny kociołek (na nóżkach).
2) worek brykietów z węgla drzewnego.
3) 4 duże liście kapusty.
4) świńska skóra (na dno kociołka), może być z boczku. Chodzi o to, by na dno kociołka położyć tą skórę tak, by uniknąć ewentualnego przypalenia potrawy. Kładziemy zawsze tłustą stroną skóry do dołu.
5) 1 kg kiełbasy (pomieszać np śląską z białą kiełbasą, wędzonym boczkiem). Wtedy aromat i smak nabierają swoistej głębi smaku.
6) przyprawa VEGETA (lub Kucharek)…osobiście zastosowałem Vegetę.
7) marchewka surowa (1 kg).
8) cebula duża (ok.6 szt.) …pokrojona w plastry.
9) pomidory (6 dużych)…pokrojone w plastry.
10)ziemniaki (1kg)…pokrojone w talarki.
11)duże dwie natki pietruszki…drobno pokrojone.

5 Kociołek pysznego żarcia ...

Sposób przyrządzenia:

1) rozpalamy ognisko lub grilla (ja robiłem to na grillu, kociołek bez nóżek).
2) na dno kociołka kładziemy skórę świńską tłuszczem do dna (wykrojoną np z surowego boczku).
3) następnie kładziemy pierwszą warstwę pokrojonych w grube plastry ziemniaków, przesypujemy łyżką Vegety (płaska od zupy).
4) …kładziemy warstwę pokrojonej kiełbasy (talarki gr.ok.1,5cm), pomieszanej z boczkiem, przesypujemy Vegetą.
5) …kładziemy warstwę cebuli, przesypujemy Vegetą.
6) …kładziemy warstwę natki z pietruszki, przesypujemy Vegetą.
7) …kładziemy warstwę marchewki, przesypujemy Vegetą.
8) …kładziemy warstwę pomidorów, przesypujemy Vegetą.
9) …PONOWNIE PRZEPROWADŹ CYKLE (jak od pkt 3, aż do wyczerpania składników).
10)całość przykryj liśćmi kapusty, tak by zawartość kociołka dobrze uszczelnić.
11)gotuj (bez otwierania i mieszania) ok. 1,5-2 godzin.

Z takiego kociołka naje się i 10 osób (zależy jak wielkie porcje będą nakładane), ale musze dodac, że to danie na świeżym powietrzu, podczas pikniku, grilowania itd…smakuje wybornie.
Życzę smacznego :-).
Cezar