Kremowa zupa kalafiorowa.

14 Kremowa zupa kalafiorowa.

Składniki:

Zupa o konsystencji kremowej:
2 litry wody, ok.6 ziarenka jałowca, ok.10 gram suszonych podgrzybków, ok. 80 dkg kalafiora, 4-5 liści laurowych, ok. 50 dkg ziemniaków, ok.6 ziarenka ziela angielskiego, ok. 20 dkg pora, 4 ząbki czosnku, 2-3 łyżki masła, gałka muszkatołowa, bulion babuni (najlepiej firmy KNOOR), sos sojowy, sól, pieprz, natka zielonej pietruszki, majeranek, mała słodka śmietana.

Sposób wykonania:

Do garnka wlać 2 litry wody, dodać ziela angielskie, ziarenka jałowca, liście laurowe i suszone podgrzybki (wcześniej dobrze wypłukane), całość zagotować mieszając od czasu do czasu. Kalafiora opłukać i podzielić na małe części (środek kalafiora tzw rdzeń odkroić i wyrzucić). Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dobrze wypłukać. Dodać kalafior i ziemniaki do gotującego się wywaru. Mieszać i gotować na małym ogniu przez około 25 minut. Por pokroić w kostkę i zeszklić na patelni podsmażając na maśle. Obrany czosnek drobno pokroić, dodać do pora i chwilę smażyć razem z porem. Całość dodać do gotującego się wywaru i gotować przez ok. 10 min. Zdjąć z pieca, z wywaru wyjąć liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, jałowca, oraz suszone grzybki. Pozostałe składniki zmiksować na gładką masę lub przetrzeć ręcznie przez metalowe sitko. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej i łyżeczkę (od herbaty) sosu sojowego. Przyprawić do smaku solą, pieprzem (wg uznania). Dodać do wywaru-zupy łyżeczkę (od herbaty) majeranku i pokrojoną natkę zielonej pietruszki. Dodać wyjęte wcześniej grzybki (ale nie dodawać już ziarenek przyprawowych). Dodać bulion, dodać śmietanę, całość wymieszać i zagotować i odstawić z pieca. Zupa gotowa…smacznego.
Cezar