Mięso w marynacie CEZAR-a…na grila.

Przepis na kurczaka (i nie tylko) w marynacie CEZAR-a :

SKŁADNIKI MARYNATY:

* 6 łyżek octu balsamicznego.
* 2 szklanki oleju rzepakowego.
* 6-7 łyżek (od zupy) musztardy francuskiej (to jest taka musztarda z dużymi ziarnami gorczycy w środku).
* 8 dużych ząbków czosnku rozgniecionych w wyciskarce lub ręcznie na desce.
* po 2 łyżki świeżych ziół tj tymianku, lubczyku, oregano, które siekamy na drobno.
* pieprz kolorowy świeżo zmielony i sól do smaku (po ok. płaskiej łyżeczce od herbaty).
* po 1 łyżeczce (od herbaty) papryki słodkiej oraz ostrej.
* 4-5 łyżek (od zupy) miodu wielokwiatowego (w płynnej konsystencji).

Wszystko razem dokładnie mieszamy (!).

Kawałki kurczaka, bądź filety z kurczaka. Takie mięso jest najodpowiedniejsze z racji swej delikatności. Pokrojone w porcje „dla jednego”. Nacieramy marynatą dokładnie kurczaka i odstawiamy na minimum 2 godz./najlepiej do lodówki w zamkniętej misce, tak by aromat nie przechodził na inne produkty.

Po upływie ok.2-3 godzin, kiedy mięso przeszło już aromatem przypraw z marynaty może już trafić na ruszt.

Ruszt do grillowania dokładnie czyścimy i natłuszczamy olejem przed położeniem na nim mięsa. Kurczaka grillujemy około 30-40 minut obracając go, aby równomiernie dopiekł się z każdej strony.

Można je piec tradycyjnie tj na metalowym ruszcie j.w. lub…i tutaj ja polecam ten sposób.

Mięso pakujemy do specjalnych torebek z folii aluminiowej, które możemy kupić np. w popularnym sklepie BIEDRONKA lub innym.
1 Mięso w marynacie CEZAR a...na grila.
Mięso w ten sposób przyrządzone, jest jakby sparowane w ziołach, w wysokiej temperaturze. A z racji tego, że nie ma dopływu powietrza, zachowuje ono swoją soczystość i piękny zapach połączony z wybornym smakiem. Dlatego ja osobiście uwielbiam ten sposób. Można też w ten sam sposób zrobić zarówno mięso z kurczaka jak i np. karkówkę (lub inne). Dusimy w hermetycznie zamkniętej torebce ok. godziny (dt kurczaka). W przypadku braku takiej torebki z folii mięso zawijamy szczelnie w folię aluminiową (do grillowania) ze dwa razy, by się nie spiekło poprzez folię. Nie kładziemy takiej torebki bezpośrednio na ogniu lub za blisko węgla. Wysokość rusztu na ogniem to o. 20 cm. Lepiej dłużej pogrilować niż zepsuć cały efekt.
Smacznego życzy Cezar.