Sos „gulaszowaty” z wołowiną w/g pomysłu własnego.

„Gulaszowaty” sos w/g pomysłu własnego CEZAR-a.
Można go podawać zarówno z ziemniakami jak i z ryżem. Smakuje wybornie.
Danie dla 4 osoób.

1 1024x767 Sos gulaszowaty z wołowiną w/g pomysłu własnego.


Składniki:
1. ½ kg mięsa wołowego pociętego na kawałki (ok. 2x2cm).
2. Ok. 10 dkg suszonych prawdziwków.
3. Pół szklanki czerwonego wytrawnego wina.
4. 2 czerwone cebule.
5. 2białe cebule.
6. Oliwa do smażenia (dobrej firmy).
7. Śmietana kremówka duże opakowanie.
8. Kwaśna śmietana małe opakowanie.
9. Pęczek grubo siekanej natki pietruszki.
10. Łyżka musztardy ostrej.
11. Sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:
Mięso doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smarujemy grubo musztardą. Odkładamy na miseczkę i wkładamy do lodówki na ok. godzinę, żeby mięso przeszło smakiem musztardy. Następnie moczymy suszone grzyby we wrzątku (ok. pół litra), wodę wlewamy tak, żeby przykryła nam grzyby (tej wody nie wylewamy, bo będzie potrzebna). Na patelnię (dużą-teflonową) kładziemy mięso wyjęte z lodówki. Obsmażamy z obu stron aby się zrumieniło. Wystarczy ok. 10 minut smażenia, następnie wrzucamy pokrojoną na drobno cebule. Smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli i zalewamy wszystko winem oraz połową wody z grzybów. Przykrywamy i dusimy około 1 godziny. Następnie wrzucamy grzyby z resztą wody. Dusimy pod przykryciem ok. 15-20 minut. Następnie wlewamy obie śmietany i dodajemy natkę pietruszki w całości. Pozostawiamy na wolnym ogniu jeszcze ok. 20 min. Doprawiamy solą i pieprzem wg własnego smaku.
Smacznego!!!
Cezar

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*