Sos pomidorowy Cezara…

Sos pomidorowy wg przepisu CEZAR-a…
23 Sos pomidorowy Cezara...
Składniki:

• Dwa buliony rosołowe BABUNI (najlepiej firmy Knorr).
• Mały słoik koncentratu pomidorowego najlepiej firmy „Pudliszki” lub „Włocławek”(oba mają największy „udział procentowy” pomidorów w koncentracie ).
• 4 łyżki (od zupy) mąki pszennej.
• 1 łyżka (od zupy) mąki ziemniaczanej.
• 2 łyżki (od zupy) dobrego masła.
• 1 łyżka (od zupy) słodkiej śmietany (nie kwaśnej).
• 4 szklanki wody.

Sposób przyrządzenia:

Zagotować 3 szklanki wody, rozpuścić w niej oba buliony rosołowe. Gotować około dwóch minut. Następnie dodać koncentrat w całości (ok. 6-7 łyżek od zupy). Do pozostałej ilości wody tj 1 szklanki dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, porządnie wymieszać tak, żeby nie było grudek. Wlewamy mąkę do rosołu, gotujemy ciągle mieszając około 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy masło i śmietanę. Porządnie mieszamy aż do ich rozpuszczenia się. Można podawać z makaronem, klopsami i innymi potrawami wg uznania.
Smacznego.
Cezar

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*