Świderki grzybowe CEZAR-a.

„Świderki grzybowe” CEZAR-a z sosem grzybowo-pieczarkowym.

1 Świderki grzybowe CEZAR a.

Danie dla 4- 5 osób.

Składniki:
1. Pieczarki ok. pół kilo.
2. Podgrzybki ok. 10 dkg
3. piersi z kurczaka ok. pół kilo.
4. makaron świderki (duże lub średnie-mogą być kolorowe, wtedy wizualnie danie jest ciekawsze).
5. czosnek świeży 6 ząbków.
6. dwie duże świeże pietruszki.
7. zioła bazylia najlepiej świeża (natka).
8. śmietana 18% duża.
9. bulion babuni firmy KNOOR.
10. pieprz, sól…do smaku.
11. świeże masło do smażenia (ja dałem tzw „osełkę”).

Przygotowane potrawy:
1. Namaczamy podgrzybki w wodzie , aż do uzyskania ich miękkości (ok.30min), potem również drobno je kroimy (wody z namaczania nie wylewamy).
2. Pieczarki kroimy w drobną kosteczkę.
3. Na teflonowej patelni (by ewentualnie nie przypalić) podsmażamy lekko w masełku pieczarki i podgrzybki (ok.10 minut cały czas je mieszając).
4. Na drugiej patelni podsmażyć kurczaka (na maśle) drobno pokrojonego w kostkę, aż do miękkości mięsa. Następnie przyprawić go na patelni do smaku dodając sól i pierz.
5. Dodać kurczaka do grzybów, wymieszać, dodać wyciśnięty czosnek, wymieszać, dodać pokrojoną drobno bazylię (natkę), dodać pokrojone w drobniutką kosteczkę pietruszkę, wymieszać, dodać wody z namaczania grzybów (szklankę), wymieszać.
6. Całość gotować (smażyć) ok. 30 min., uzupełniając odparowywującą wodę (ja dolałem jeszcze ok. pół szklanki wody z namaczania. Po ok. 15 min gotowania (smażenia) dodać bulion babuni „KNOOR”. Całość mieszać podczas całego cyklu smażenia-gotowania. W przypadku kiedy sos będzie dla nas za rzadki dodać szklankę wody z mąką do zagęszczenia. Porządnie wymieszać po dodaniu mąki i gotować (smażyć) jeszcze ok. 5 min.
7. Wlać śmietanę, ewentualnie doprawić do smaku (ja nie doprawiałem, bo smak bulionu był wystarczający).
8. Makaron ugotować „aldente” i można podawać polany sosem.

Smacznego.
Cezar