Zapiekanka CEZAR-a :-).

Przedstawiam przepis własny na zapiekankę makaronu z kiełbasą (w śmietanie). Wielokrotnie udoskonalana w swej prostocie doszła do perfekcji smakowej. Danie dla 6 dorosłych osób. Smacznego :-).

Składniki:
1) 1 paczka dobrego makaronu (np o kształcie „świderki”).
2) 1 kg kiełbasy (np „śląskiej”).
3) 4 żółtka.
4) 2 duże cebule.
5) śmietana 18 % duża.
6) mały słoiczek majonezu.
7) 5-6 łyżek (od zupy) tartego sera żółtego.
8) … przyprawić smakowo w/g własnego uznania pieprz, sól, zielenina (np koperek), tłuszcz (najlepiej masło wiejskie).

zapiekanka Zapiekanka CEZAR a : ).

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w wodzie, w której rozpuszczamy bulion rosołowy KNORR-a, odcedzić , zalać zimną wodą (by go zahartować) i znowu odcedzić. Kiełbasę pokroić w kostkę (ok.2cm), cebulę posiekać. W patelni teflonowej, na tłuszczu (najlepiej dobre masło wiejskie) podsmażyć kiełbasę i smażyć ją tak długo, aż nabierze takiego mocno zarumienionego wyglądu. W końcowej fazie podsmażania dodać cebulę, tak aby uniknąć jej spalenia w trakcie podsmażania kiełbasy. Makaron wymieszać z kiełbasą, zalać śmietaną wcześniej wymieszaną z żółtkami i serem, dodać majonez – wymieszać. Całość włożyć do żaroodpornego naczynia, które musi mieć pokrywkę, by uniknąć zbytniego wysuszenia zapiekanki podczas zapiekania. Zapiec ok. 25 minut w piekarniku w temperaturze ok. 160-180 stopni. Po podaniu na talerz można posypać zieleniną np posiekanym koperkiem. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.