Zapiekanka CEZAR-a :-).

Przedstawiam przepis własny na zapiekankę makaronu z kiełbasą (w śmietanie). Wielokrotnie udoskonalana w swej prostocie doszła do perfekcji smakowej. Danie dla 6 dorosłych osób. Smacznego :-).

Składniki:
1) 1 paczka dobrego makaronu (np o kształcie „świderki”).
2) 1 kg kiełbasy (np „śląskiej”).
3) 4 żółtka.
4) 2 duże cebule.
5) śmietana 18 % duża.
6) mały słoiczek majonezu.
7) 5-6 łyżek (od zupy) tartego sera żółtego.
8) … przyprawić smakowo w/g własnego uznania pieprz, sól, zielenina (np koperek), tłuszcz (najlepiej masło wiejskie).

zapiekanka Zapiekanka CEZAR a : ).

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w wodzie, w której rozpuszczamy bulion rosołowy KNORR-a, odcedzić , zalać zimną wodą (by go zahartować) i znowu odcedzić. Kiełbasę pokroić w kostkę (ok.2cm), cebulę posiekać. W patelni teflonowej, na tłuszczu (najlepiej dobre masło wiejskie) podsmażyć kiełbasę i smażyć ją tak długo, aż nabierze takiego mocno zarumienionego wyglądu. W końcowej fazie podsmażania dodać cebulę, tak aby uniknąć jej spalenia w trakcie podsmażania kiełbasy. Makaron wymieszać z kiełbasą, zalać śmietaną wcześniej wymieszaną z żółtkami i serem, dodać majonez – wymieszać. Całość włożyć do żaroodpornego naczynia, które musi mieć pokrywkę, by uniknąć zbytniego wysuszenia zapiekanki podczas zapiekania. Zapiec ok. 25 minut w piekarniku w temperaturze ok. 160-180 stopni. Po podaniu na talerz można posypać zieleniną np posiekanym koperkiem. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*