Zupa cebulowa :-)

Zupa cebulowa (własnego przepisu, dla 4 osób).

Składniki:
1) 8 cebul.
2) 2-3 ząbki czosnku (byle nie chińskiego, musi być czosnek bardzo aromatyczny).
3) 2 litry wywaru rosołowego (lub wywar z bulionu „babuni” firmy KNORR / 2 buliony na dwa litry).
4) 2 liście laurowe.
5) sól, pieprz (do smaku).
6) mąka 6 płaskich łyżek (od zupy, do zagęszczenia).
7) pół kostki masła wiejskiego (dobrego :-)).
8) 3 łyżeczki ostrej musztardy.
9) 4 porcje podsmażonego chleba tostowego (! , nie innego)
10)tarty ser do posypania chleba już w zupie.
11)śmietana do zup i sosów (200gr.).

Sposób przygotowania (ok.60 min):
Cebulę pokroić w cienkie plastry, dodać do niej drobno posiekany czosnek, całość podsmażyć najlepiej w teflonowym garnku (by uniknąć przypalenia cebuli, cały czas mieszać drewnianą łyżką) do momentu kiedy cebula zrobi się miękka i zarumieniona, dodać bulion, musztardę, liście laurowe, całość wymieszać. Gotować na małym ogniu (!) przez ok. 45 min. pod przykryciem, doprawiając zupę solą i pieprzem. Można zagęścić mąką w razie potrzeby. Można dodać śmietanę do smaku. Odstawić z ognia, niech dochodzi przyprawami ok. 15 min. Podsmażyć chleb tostowy(do zarumienienia) na patelni lub w tosterze. Podawać na głębokim talerzu, z pływającymi po wierzchu kawałkami chleba, który można dodatkowo posypać tartym serem. Życzę smacznego :-).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*