Zupa „CEZAR-a” smaczna i niedroga :-).

Zupa CEZAR-a (lekko pikantna).
1 Zupa CEZAR a smaczna i niedroga : ).
Składniki:
3 litry rosołu (ugotowanego wcześniej z dużej porcji rosołowej z kurczaka, można dodać skrzydełka), 1 puszka słodkiej kukurydzy, 3 ziemniaki duże, ok.1 kg pomidorów, 2 cebule duże, 4 marchewki, szklanka fasolki szparagowej, 3 ząbki czosnku, 1 ostra papryka, 1 cukinia, sól, pieprz, chilli w proszku, olej np. Kujawski, bulion rosołowy tzw „babuni”, mała śmietana 18%.
Sposób przyrządzenia:
Cebulę posiekać w paseczki, czosnek wycisnąć przez prasę do czosnku. Pomidory, ziemniaki, cukinię pokroić w kostkę, fasolkę w paski, marchewkę w cienkie plastry.
Ostrą paprykę posiekać w kostkę. Na rozgrzanym oleju, na patelni (najlepiej teflonowej) zeszklić cebulę i czosnek, dodać łyżeczkę (od herbaty) chilli, dodać ziemniaki, marchew, cukinię, pomidory i fasolkę. Dusić pod przykryciem ok. 5 minut (mieszając, by nie dopuścić do przypalenia), zalać wywarem z rosołu, gotować do uzyskania miękkości warzyw. Dodać wcześniej odsączoną kukurydzę, dodać śmietanę, bulion „babuni”, doprawić solą i pieprzem. Całość dusić jeszcze ok. 5 min pod przykryciem. Podawać na stół …
Prosta, szybka…no i smaczna zupa (a i w kosztach wykonania niedroga).
Smacznego
Cezar

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*