Zupa chrzanowa Cezar-a.

Zupa chrzanowa Cezar-a.

1 196x300 Zupa chrzanowa Cezar a.

Danie na ok. 7-8 talerzy zupy.

Składniki:
• 10 słodkich ziemniaków (np. odmiany BRYZA).
• ok. 200 gram szynki wiejskiej.
• Bulion rosołowy Babuni (firmy KNOOR) 1 szt. na 2 l. wody.
• 2 łyżki masła wiejskiego.
• 3-4 ząbki czosnku.
• duża cebula.
• 200 ml śmietany do zup i sosów (18%).
• chrzan tary lub ze słoika (3-4 łyżki od zupy).
• Majeranek suszony (1 łyżka od zupy).
• 5-6 jajek świeżych.
• szczypiorek świeży (pokrojony, ok. 2-3 łyżek).
• sól i pieprz do smaku.

Do dużego garnka wlewamy 2 litry wody i zagotowujemy razem z bulionem rosołowym. Następnie na dużej teflonowej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę oraz szynkę. Smażymy do zarumienienia się cebuli. Całość dodajemy do zagotowanego bulionu (zostawiając tłuszcz z masła na patelni). Nakładamy na tą samą patelnię pokrojone w drobną kostkę (ok.1cmx1cm) ziemniaki oraz pokrojony w plasterki czosnek. Smażymy do lekkiego zarumienienia się ziemniaków (byle nie za długo, żeby nie przypalić). Całość przekładamy do garnka z wywarem. Dodajemy majeranek. Gotujemy całość aż do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy w całości śmietanę oraz chrzan. Doprawiamy wg uznania solą i pieprzem. Całość zagotowujemy.
W drugim garnku gotujemy na twardo jajka. Podajemy po jednym jajku na talerz (można przekroić na dwie połówki), wlewamy zupę, posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem. Gdyby okazało się, że ktoś lubi konsystencję zupy bardziej gęstą, to można rozpuścić 2 łyżki mąki z szklance zimnej wody i dodać przed ostatnim gotowaniem.
No i pozostaje życzyć smacznego.
Cezar