Zupa grzybowa CEZAR-a :-) .

Zupa grzybowa CEZAR-a 🙂 .
1 Zupa grzybowa CEZAR a : ) .
Ok. 4 porcje/talerze.
Składniki:
• 1-1,5 szklanki suszonych grzybów najlepiej mieszanych np. podgrzybki-prawdziwki-kozaki.
• duża cebula.
• włoszczyzna (jak do rosołu).
• śmietana 18% duża.
• ząbek świeżego czosnku.
• oliwa do smażenia.
• ziele angielskie 4 szt.
• pieprz do smaku
• liść laurowy 3 listki
• sól do smaku.
• bulion rosołowy „Babuni”(najlepiej firmy KNORR).
Kolejność przyrządzania:
• Grzyby należy zalać gorącą wodą (ok. 1 l.) i odstawić na ok.30 minut. Po tym czasie należy je ponownie wstawić na gaz i gotować do miękkości. Następnie przecedzić przez sitko, ale nie wylewać wywaru. W ten sposób usuniemy ewentualne zanieczyszczenia z grzybów, a wywar będzie potrzebny później.
• Włoszczyznę myjemy, obieramy, kroimy w mniejsze kawałki.
• Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy, następnie należy je zeszklić, ale uważać, by nie przypalić. Dodajemy włoszczyznę i całość delikatnie podsmażamy około 2 minut (mieszając całość).
Następnie zalewamy całość gorącą wodą (ok. 2 szklanki), dodajemy ziele angielskie, bulion „Babuni”, 3 listki laurowe, pieprz do smaku i sól ok. 1/2 małej płaskiej łyżeczki. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do momentu kiedy warzywa będą miękkie, a wywar przejdzie ich aromatem (zazwyczaj około 1 godziny uzupełniając odparowaną wodę). Następnie wyciągamy warzywa i wyrzucamy. Można ewentualnie marchewkę pokroić drobniutko i dodać do zupy. Dodajemy pokrojone w małe kawałki ugotowane grzyby i wywar z gotowania. Gotuj jeszcze ok. 15 minut uzupełniając wodą odparowujący wywar. Następnie z gorącego wywaru odlewamy ok. szklanki do małego garnuszka i w nim mieszamy śmietanę, a to dlatego, by uniknąć ewentualnego zważenia w zupie. Jeśli nam się dobrze rozpuściła to całość wlewamy do garnka. Doprawiamy do smaku. W przypadku kiedy zupa „wyszła nam za rzadka” możemy zaciągnąć ją mąką, rozpuszczoną wcześniej w zimnej wodzie (ok. 2 łyżki od zupy mąki).
Ja osobiście do zupy preferuję makaron tzw świderki (małe lub średnie). Ale można ja podawać z tym, co kto lubi.
Smacznego :-).
Cezar

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*