Żurek na białej kiełbasie wg przepisu CEZAR-a.

Żurek na białej kiełbasie wg przepisu CEZAR-a.
 Żurek na białej kiełbasie wg przepisu CEZAR a.
Składniki:

1. Włoszczyzna.
2. 30 dkg białej surowej (nie parzonej) kiełbasy.
3. Szklanka zakwasu na żur lub mała butelka (ok.200 ml).
4. Śmietana 18% duża.
5. Tarty chrzan (łyżka od zupy).
6. 4 świeże jajka.
7. Majeranek (pół szklanki).
8. Ząbek obranego czosnku.
9. 3-4 liście laurowe.
10. 3-4 ziarna ziela angielskiego.
11. Sól, pieprz do smaku, łyżka od zupy przyprawy „Kucharek”.
12. …dla podkreślenia „głębi smaku” dodaję Bulion Babuni KNORR (rosołowy). Może dla niektórych wydaje się, że nie powinno się go dodawać do żurku, ale z praktyki własnej wiem, że podkreśla on walory smakowe zupy. Polecam.

Sposób przyrządzenia:

• Do „kamiennego” garnka lub jakiegoś innego z grubym dnem, które zapobiega przypalaniu, wlewamy ok. 2 l wody, wkładamy umytą włoszczyznę i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Wkładamy całą porcję kiełbasy i gotujemy dalej do uzyskania miękkości kiełbasy (ok. 20 min.).
• Następnie wyjmujemy kiełbasę, wywar i warzywa odcedzamy dokładnie, dodajemy zakwas na żurek, dodać wszystkie przyprawy i całość gotować (ok. 10 min). Dodać śmietanę, przyprawy do smaku. Kiełbasę, wcześniej wyjętą pokroić w plasterki, dodać do zupy. Gotować ok. 5 min.
• Wcześniej ugotowane na twardo jajka pokroić w wzdłuż na cztery kawałki, dodać do każdej porcji zupy na talerzu jedno jako w kawałkach. Zalać zupą i podawać na stół.
• Można podawać z ziemniakami piure na osobnym talerzu (na masełku), lub z pokrojonymi w kawałki i polanymi stopionym tłuszczem z boczku (ze skwarkami).
• Życzę SMACZNEGO.
Cezar

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*