Małpka, której grozi wyginięcie.

 Małpka, której grozi wyginięcie.
Palczak madagaskarski, ssak zaliczany do rodziny palczaków (Daubentoniidae), podrzędu małpiatek(Prosimii), rzędu naczelnych. Jedyny przedstawiciel rodziny palczaków. Zamieszkuje bambusowe lasy północno-zachodniej i północno-wschodniej części Madagaskaru. Wielkością i rozmiarami przypomina nieco kota domowego. Długość ciała ok. 45 cm, ogona ok. 50 cm, ciężar ciała ok. 2 kg. Głowa i uszy duże, puszysty ogon, wysmukły tułów, kończyny zakończone długimi, wąskimi palcami o długich paznokciach, trzeci palec dłoni najdłuższy, pierwszy palec stopy przeciwstawny.
Tryb życia nocny, występuje parami lub pojedynczo. Dzień przesypia w dziuplach, w koronach drzew. Pożywienie palczaka madagaskarskiego stanowią owady i ich larwy wyszukiwane za pomocą słuchu wewnątrz pni drzew, nadgryzanych następnie przypominającymi zęby gryzoni siekaczami. Pokarm wydobywany jest długim, środkowym palcem dłoni.
Samica rodzi 1 młode w gnieździe kulistego kształtu, zbudowanym z liści w dziupli lub w rozwidleniu konarów. Palczak madagaskarski jest gatunkiem zagrożonym wyginięciem wskutek wycinania lasów stanowiących jego siedlisko. Chroniony przepisami Konwencji Waszyngtońskiej (CITES), ujęty również w wykazie tzw. Czerwonej Księgi zwierząt i roślin zagrożonych wyginięciem w skali światowej.
źródło:www.ciekawe.onet.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.