Skąd się wzięło sushi?

Skąd się wzięło sushi?

pobrane3 Skąd się wzięło sushi?
Historia sushi jest bardzo długa i zawiła. Datuje się ją na ponad 2000 lat. Pierwsze wzmianki o sushi pochodzą z Chin, gdzie połączenie ryby i ryżu było sposobem konserwowania jedzenia niż potrawą. Jednak sushi jakie znamy zaczęło powstawać w Japonii w VII wieku.

Wówczas to Japończycy, którzy byli bardziej oszczędni i niecierpliwi od Chińczyków, jedli surową rybę i ryż. Z czasem, w erze Edo, ryż zaczął być mieszany z octem, a jako dodatek używano już nie tylko ryb, ale i warzyw, owoców morza i innych suszonych składników. Jednak wyglądem ówczesne sushi ciągle nie przypominało nam współczesnego. Zaczęło się to zmieniać w XIX wieku, w Tokio, za sprawą Yohei Hanaki, właściciela ulicznego straganu z jedzeniem. Wymyślił on pyszne i proste danie, znane jako nigiri-sushi. Był to kawałek ryby podany na ręcznie ugniecionej kulce ryżu. Nigiri-sushi bardzo szybko stało się bardzo popularne w mieście, gdzie niezbyt zamożni i już wtedy zabiegani mieszkańcy nie mieli czasu na przygotowanie odpowiedniego posiłku.

Co ciekawe w ówczesnych czasach sushi stało się tym, co teraz nazywamy fast-foodem. Uliczne stragany z jedzeniem stały się formą współczesnych przydrożnych barów, gdzie można było zjeść szybko i stosunkowo tanio. Tak więc sushi było, podobnie jak pizza we Włoszech, daniem biednej klasy robotniczej. Dopiero po jakimś czasie wyższe klasy zapożyczyły sobie i udoskonaliły sushi.

Kolejna zmiana nastąpiła w latach 50. XIX wieku. Odkryto wtedy, że do sushi doskonale pasują wodorosty nori. Oprócz walorów smakowych, nori umożliwiło kształtowanie sushi na wiele nowych sposobów. Dzięki temu powstały takie rodzaje sushi jak: maki-sushi czy temaki-sushi. W takiej formie sushi przetrwało do dziś.

Na zachodzie sushi stało się popularne za sprawą wielu czynników, ale chyba najważniejsze to wzrost zainteresowania kulturą azjatycką w ogóle oraz wzrost świadomości żywieniowej. Wszak sushi przez lekarzy i dietetyków jest uważane za jedną z najzdrowszych potraw. Obecnie na zachodzie sushi uchodzi za danie eleganckie i wykwintne, zaś w Japonii straciło swoją renomę. Wiąże się to z przyswajaniem przez młodsze pokolenia Japończyków europejskich wzorców. Dziś dla młodego mieszkańca kraju kwitnącej wiśni większą popularnością niż sushi cieszy się zwykły hamburger.
www.instytut.pl
images4 Skąd się wzięło sushi?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.